Tusen ganger bedre enn å pante flasker

Carl hadde Bentley med privatsjåfør. I dag er han gaterydder for Kirkens Bymisjon. – Jeg angrer ingenting, det er for sent!

Carl kommer i tide og sitter stille og spiser før han og alle de andre i arbeidstiltaket blir ropt opp to og to og får tildelt dagens rydderute. Det er tydelig at punktlighet og ansvar er viktig for han. I dag går turen til endestasjon på Mortensrud, der Carl og makkeren rydder t-banevognene og perrongen.  

– Arbeidstiltaket hos Kirkens Bymisjon betyr enormt mye. Når jeg rydder i Bogstadveien hender det at folk takker meg. Det er tusen ganger bedre enn å plukke tomflasker. Da ser folk på deg som en uteligger.  

Det skal ryddes både i vognene og perrongen. Foto: Jon Wang / Kirkens Bymisjon

Carl (63) vokste opp i en familie som kunne gi han alle muligheter for å lykkes. Faren eide et firma som gikk svært godt og Carl var tenkt til å overta forretningen en gang, men da faren døde gikk det ikke slik. Carl arvet en formue, men uflaks og dårlige investeringer gjorde at han til slutt mistet alt.  

– Plutselig bodde jeg i en leilighet på Aker Brygge og brukte stearinlys fordi jeg ikke hadde råd til strøm. Men jeg angrer ikke på noe. Det er for seint for det, ler Carl mens han går gjennom nok en t-banevogn. 

For det er like mange historier som det er mennesker som jobber i arbeidstiltakene våre. Folk flest ser kanskje bare en oransje vest, noen som plukker sneiper på gata. Men det er komplekse historier og veivalg bak enhver skjebne, og jeg tror vi alle kjenner at med litt uflaks kunne det vært hvem som helst av oss som gikk på jobb i den vesten.  

Arbeidstiltaket der Carl jobber selger også produkter – klikk her for å se et utvalg

– I jobb Oslo er et lavterskel arbeidstilbud og tilbyr betalt arbeid som alternativ til rus. Rytme, arbeidsfellesskap og struktur bidrar til redusert rusmisbruk etter vår erfaring, sier Grete Mørch, virksomhetsleder hos I jobb i Oslo.

Grete Mørch er virksomhetsleder ved I jobb, Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i Oslo

– Det å bidra og være en del av et arbeidsfellesskap, det at noen forventer noe av deg, og at noen ønsker deg velkommen på jobb – alt dette skaper livsglede, tilhørighet og økt livsmestring. Flere bedrifter kjøper både gateryddetjenester og produkter fra verkstedene, og dette samarbeidet fører til minskede skiller mellom, og fordommer mot, ulike samfunnslag i bybildet.

Det krever engasjerte mennesker med mye erfaring og høyt faglig nivå for å drive et sted som I jobb. Grete er et eksempel på det, og da hun blir spurt om hva det betyr for henne personlig er hun tydelig.

– Det å kunne bidra til at personer uten fast jobb kan jobbe, er veldig fint. Et mangfoldig arbeidsfellesskap som dette er spennende og givende synes jeg.

Se utvalget av produkter som lages i våre arbeidstiltak her!

I Kirkens Bymisjon tror vi på at mennesker skal erfare at det er rom for alle – og bruk for alle. At det å åpne dører og møteplasser gir mange en mulighet til verdighet og felleskap de ellers står foruten. Og for mange som Carl gir det en mulighet til en meningsfull arbeidsdag i en situasjon hvor de fleste dører er stengt.  

Carl går raskt og bestemt gjennom de nesten tomme vognene og rekker gjennom alle søppelkassene. Det er lite søppel i dag. Men neste uke endrer det seg. Da begynner skolen igjen etter ferien, og vognene fylles av ungdommer.

– Vi har jo ferie i juli. Men da går man jo mest rundt og venter på å jobbe igjen.

Carl har rutinene på plass og gjør seg klar i god tid før t-banevognen stopper på Mortensrud. Tida er viktig når man skal rekke gjennom hele vognsette før det reiser videre. Foto: Jon Wang / Kirkens Bymisjon

Vil du bidra til et varmere samfunn?

Ingen skal sove på gata. Ingen skal leve i ensomhet. Ingen skal oppleve en hverdag uten verdighet. Vi er der sammen med dem. Støtt oss med et månedlig beløp og vær med og gjør byen din varmere.